10546972_10204535179846286_3284710053116364918_o

Hej jag heter Emma och jag har miljöångest, ångest är kanske inte ett direkt roligt och inspirerande ord men låt mig förklara hur min miljöångest kan inspirera och få mig och kanske även dig till handling!

Det är några saker ni behöver veta om mig först, jag älskar vinter och jag älskar våra svenska fjäll. Jag älskar fjällen extra mycket på vintern. Något annat jag gillar är att prata om mina tänder vilket på sätt och vis hänger ihop med min kärlek till vintern men det är en annan historia. Ett av mina största intressen är beroende av att det kommer snö eller i alla fall är minusgrader så skidanläggningarna kan göra snö.

Vad har jag då ångest över? Jo ibland känns det så hopplöst, vad vi än gör kommer jorden gå under. Vad jag än gör så kommer mina älskade vintrar att sluta existera. Jag har till exempel valt att inte äta kött, det är ett bra miljöval men istället älskar jag att resa. Det jag ”spar” in på mitt miljöavtryck under ett år genom att inte äta kött kompenserar jag med att istället sätta mig i ett enormt flygplan som drar enorma mängder med bränsle för att flyga över Atlanten.

Som sagt så tycker jag ibland att det känns hopplöst, de två senaste vintrarna har bara regnat bort. Den globala uppvärmningen har kommit till Gävle. Riktigt så illa är det faktiskt inte, det går inte så fort. Anledningen till att det varit plusgrader och regn förra vintern och större delen av denna vinter är för att det helt enkelt är så. Det finns bra och det finns dåliga år. Ibland får vi så mycket snö att skolan måste stänga och folk måste ta bandvagnar till sjukhuset (snökaoset 1998 för er som minns). Ibland regnar det på julafton, det är så det ser ut helt enkelt. Men faktum är att vår jord blir varmare men det är inte vad som visar sig (än) när snön för tredje gången denna vinter har regnat bort.

Vad är då min poäng? Jo att jag ibland måste ta ett steg tillbaka och faktiskt tillåta mig själv att känna mig nöjd med det jag gör. Jag måste få känna mig duktig som sopsorterar, köper ekologiskt, handlar second hand osv. Jag som ensam person kan inte göra allt men det jag gör spelar faktiskt roll. Miljön är viktig för mig, jag känner starkt för den men jag kan inte låta det helt ta över mitt liv. Jag gör medvetna val och det måste få vara bra ibland också. Det är onödigt att ha ångest när jag istället kan söka inspiration hos andra och det andra gör. Istället för att lägga min energi på att ha ångest över miljön när jag istället kan lägga energi på att faktiskt göra något.

10009354_10152060175750794_8757228934150204530_n Prova en vintersport, kom igen det blir kul!