earthhour2015_A3

Vi har jobbat med frågan att det slängs otroligt mycket textilier och vad vi skulle kunna göra för att  minska det. För faktum är att vi i genomsnitt slänger cirka 8 kilo textilier per år och person. Det har gått åt otroligt mycket naturresurser vid tillverkningen. Precis som vårt namn anspelar på, 7000 liter vatten åt endast en t-shirt. Vi undrade varför vi slänger kläder.  Vår lösning kändes ganska självklar när vi kläckte den. Ett kärl för textilier i varje sophus!  
 
Vi tror inte att det är hela lösningen. Kanske handlar det om en praktisk fråga, det är inte tillräckligt enkelt att återvinna kläder idag. Eller så är det en fråga om information. Vi bestämde oss för att försöka sammankoppla både det praktiska och informationen. Vi ville skapa något som får folk att haja till i vardagen. En färgglad container mitt Stortorget, den skulle vara designad med Molly och Vatten i Garderoben. Det tror vi skulle väcka nyfikenhet hos Gävleborna och på så vis lyfta frågan om textilåterbruk.  
 
Vi har haft möten med kommunen och Gästrike återvinnare. Vi är så glada att meddela att dom gillade vår idé! Gränslöst som är en ideell förening i Gävle kommer bistå med container. Kommunen har löst att vi får stå på Stortorget med vår container v.13. Gästrike återvinnare ordnat så containern trycksGavlegårdarna och Gränslöst kommer gemensamt uppfylla vår önskan. De kommer att på prov ställa ut kärl för textilåtervinning i deras nybyggda sophus i Andersberg.  
 
Åter till vår Stortorgsvecka! Kan vi tillsammans hjälpas åt att fylla containern med kläder som vi inte använder längre. Jag vet att jag har kläder som av olika anledningar bara ligger, dom kommer åka direkt ner i containern! 
 
Ska vi se hur mycket vatten vi Gävlebor kan spara in under en vecka?


/Denize