Skärmavbild 2015-03-05 kl. 20.19.01

Min hund Aska sitter med en bekymrad min på en hög av textilier.


Det är inte alla som vill handla second hand och ibland är det kanske inte så att en hittar det en söker. Ibland vill man helt enkelt handla något nytt. Men även om man köper nyproducerat finns fortfarande möjligheten att göra ett miljövänligt val! Jag tänkte lite snabbt gå igenom några olika miljövänliga material som finns där ute.

Ekologisk bomull

Ekologiskt är bra men bomull är fortfarande en enorm vattentjuv. När ekologisk bomull tillverkas får inga bekämpningsmedel, konstgödning eller genmanipulerade växter användas. Ekologisk bomull är som ni säkert förstår bättre men tyvärr långt ifrån oproblematisk. (Psst! Det kommer inom kort att komma ett inlägg om varför det egentligen är dumt att slösa vatten!)

Lycocell

Lycocell tillverkas av cellulosa från snabbväxande energiskog (trä och t ex bambu). Lycocell behandlas med mindre skadliga kemikalier än vid framställning av te x viskos och mindre energiåtgång.

Bambu

Vekar inte vara så bra som det låter. Tyg av bambu kan vara både energikrävande och kemikaliekrävande vid framställningen.

Hampa

Kan odlas i Sverige! Vilket är bra om kläderna produceras här då kortare frakt minska miljöbelastningen. Kan växa i näringsfattiga jordar och ger näring till jorden. Ger slitstarkt tyg som värmer på vintern och svalkar på sommaren. Är tyget allt för mjukt är det troligen uppblandat med annat tyg eller i värsta fall behandlat med kemikalier.

Det är aldrig lätt att hitta det mest miljövänliga alternativet där ute! I alla fall jag kan ibland känna mig förvirrad och känna att det är svårt att göra det bästa valet.

Återvunnen polyester

Framställs till större delen av produktionsspill från tillverkningen av återvunna PET-flaskor. Kan släppa ifrån sig mikroplastbitar i naturen som kan orsaka problem.

Linne

Här är miljöpåverkan mindre jämfört med många andra fibrer. Tyget är hållbart och slitstarkt vilket gör att det håller länge. Framställs av en växt som heter lin, växten klarar sig bättre från ohyra än t ex bomull vilket gör att mindre mäng bekämpningsmedel behövs vid odlingen. De kräver inte så mycket gödning vilket också är bra för miljön. Kolla dock efter en märkning på att det är ett bra miljöval t ex Naturskyddsföreningens märkning.

Källor:

http://www.wwf.se/source.php/1120565/Bomullsrapport.pdf
http://www.wwf.se/vrt-arbete/vtmarkerstvatten/vattenfotavtryck/1128210-bomull-1a-sida
http://www.radron.se/artiklar/Tveksam-nytta-med-miljovanligt-tyg/
http://www.testfakta.se/guider-och-artiklar/konsument/så-gör-du-ett-grönare-klädval
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/bra-miljoval/bmv-textil-kriterier.pdf